Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Ζαγοροχώρια: Πείτε «ναι» σε μια απόδραση στη φύση

      Τα Ζαγοροχώρια δε χρειάζονται πολλές συστάσεις. Το μοναδικό φυσικό τοπίο , η πλούσια ιστορία, η ιδιαίτερη αρχιτεκτον...

      Τα Ζαγοροχώρια δε χρειάζονται πολλές συστάσεις.



Το μοναδικό φυσικό τοπίο, η πλούσια ιστορία, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, η παράδοση, το καλό φαγητό και οι ξενοδοχειακές υποδομές τα κατατάσσουν στους top ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας. Φύγαμε για μια μίνι-ξενάγηση στα Ζαγοροχώρια με οδηγό τη Skyscanner!





Ζαγοροχώρια: Πού να χωρέσει τόση ομορφιά


Κλείστε από ΕΔΩ για τις διακοπές και τα ταξίδια σας ακτοπλοϊκά,αεροπορικά και ξενοδοχεία και κερδίστε επιστροφή χρημάτων !!!











Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας για συναρπαστικά road trips μέσα σε τοπία άγριας ομορφιάς, δίπλα σε ορμητικά ποτάμια, πέτρινα γεφύρια, παλιές εκκλησίες και χωριά κρυμμένα στο δάσος.


Ακολουθήστε μας και στο instagram


Τα Ζαγοροχώρια είναι από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας. Λίγο η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός των 48 παραδοσιακών χωριών αυτής της γωνιάς της Ηπείρου, λίγο η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και η φυσική ομορφιά της περιοχής, δεν είναι να απορεί κανείς που θεωρούνται ως ένας must-see προορισμός εντός των συνόρων!



Τα Ζαγοροχώρια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στην ορεινή περιοχή της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου και το όνομά τους (Ζαγόρι) σημαίνει «πέρα από τα βουνά» στη σλάβικη γλώσσα.
Είστε έτοιμοι για μια ξενάγηση… «πέρα από τα βουνά» με τη βοήθεια της Skyscanner;
Tip: Άνοιξη και φθινόπωρο θεωρούνται ως οι high season για τα Ζαγοροχώρια, όμως η περιοχή είναι εξίσου δημοφιλής και τον χειμώνα για αποδράσεις σε χιονισμένα τοπία. Το καλοκαίρι το φυσικό τοπίο προσφέρεται για δραστηριότητες και extreme sports στη φύση και δροσιστικές βουτιές στα νερά του Βοϊδομάτη!



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ !!!


Οι πιο γνωστοί προορισμοί στα Ζαγοροχώρια













Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο

Ανακηρυγμένοι ως παραδοσιακοί οικισμοί, το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών χάρη στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και την ποικιλομορφία χλωρίδας και πανίδας, που χαρακτηρίζει την περιοχή. Τα δύο χωριά ανήκουν στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου. Περπατήστε στα πλακόστρωτα καλντερίμια, πιείτε τον καφέ σας κι απολαύστε ένα τοπικό γλύκισμα στην κεντρική πλατεία με τον πλάτανο. Αναπνεύστε τον καθαρό αέρα και αφήστε πίσω ό,τι σας απασχολεί.

Το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκονται 60 περίπου χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα, στη σκιά της Αστράκας (κορυφή της Τύμφης), σε υψόμετρο 980 και 900 μέτρων, αντίστοιχα. Απέχουν μόλις 2 χιλιόμετρα μεταξύ τους και ενώνονται μέσα από ένα μονοπάτι, αφετηρία για πολλές εξορμήσεις στη γύρω φύση.








Ορειβασία με ειδικό εξοπλισμό
Tip: Αν περάσετε από το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο το καλοκαίρι, δροσιστείτε με μια βουτιά στις φυσικές λιμνούλες (Οβίρες ή Ρόγκοβο). Για θέα θα έχετε την κορυφή της Τύμφης, Αστράκα. Όσοι αγαπάτε τις… υπόγειες ανακαλύψεις, επισκεφθείτε το σπηλαιοβάραθρο Προβατίνα (βάθους 408 μέτρων!).



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ !!!


Μονοδένδρι

Ακόμη ένας χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός στα Ζαγοροχώρια, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.060 μέτρων. Κι εδώ θα συναντήσετε τα χαρακτηριστικά λιθόκτιστα σπίτια της ορεινής Ηπείρου, γραφικά σοκάκια με πέτρινες βρύσες και όμορφες αυλές σπιτιών.

Στη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου μπορείτε να δείτε δείγματα από παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά της περιοχής. Αν σας αρέσουν οι διαδρομές στη φύση, φορέστε άνετα ρούχα, πάρτε μαζί σας τον κατάλληλο εξοπλισμό κι ακολουθήστε το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στη Μονή της Αγίας Παρασκευής (15ος αιώνας). Αν κρατούν οι δυνάμεις σας, μπορείτε να συνεχίσετε πιο πέρα μέσα στο φαράγγι του Βίκου.

Βίκος












Το φαράγγι του Βίκου από ψηλά
Χτισμένο στην άκρη του φαραγγιού του Βίκου, το παραδοσιακό αυτό χωριό αποτελεί τη βάση εκείνων που θέλουν ν’ απολαύσουν πεζοπορίες στη φύση και σπορ του βουνού. Ακολουθήστε το μονοπάτι που θα σας βγάλει στις πηγές του Βοϊδομάτη κι επιδοθείτε σε extreme sports νερού, όπως ράφτινγκ και καγιάκ. Ακόμη κι αν είστε αρχάριοι, θα βρείτε την κατάλληλη «υδάτινη πίστα» για εσάς. Ρωτήστε τους ειδικούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κι ακολουθήστε τις κατευθύνσεις τους.

Tip: Κατά μήκος του Βοϊδομάτη θα συναντήσετε πανέμορφα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια, όπως το γεφύρι της Κλειδωνιάς.




Αρίστη

Ακόμη ένα «διάσημο» χωριό στα Ζαγοροχώρια με εξαίρετα δείγματα ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Ιδανική επιλογή για όλες τις εποχές του χρόνου, τόσο λόγω τοποθεσίας (χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων και μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα), που ευνοεί την εξερεύνηση της γύρω περιοχής, όσο και λόγω της γραφικότητάς της με όμορφα αρχοντικά και μερικά από τα ωραιότερα ξενοδοχεία στα Ζαγοροχώρια.

Tip: Επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλαιώτισσας (16ος αιώνας) κοντά στις όχθες του Βοϊδομάτη. Στη θέση «Καστράκι» θα απολαύσετε την πανοραμική θέα.












Δίκορφο

Αντιπροσωπευτικό χωριό της Ηπείρου, χτισμένο ανάμεσα σε δύο κορυφές του Μιτσικελίου (εξ ου και το όνομά του) σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Αν το επιλέξετε για τις διακοπές σας σάς περιμένει παραδοσιακή, ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και θέα σε χιονισμένα ή καταπράσινα βουνά (ανάλογα με την εποχή του χρόνου).

Αν βρεθείτε στο Δίκορφο αξίζει να πάρετε ένα αυτοκίνητο για μια στάση και στο χωριό Καλουτάς, για να θαυμάσετε τις παλιές εκκλησίες, το τρίτοξο γεφύρι και τη Βρύση του Δεσπότη. Σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων βρίσκεται και η Μονή Βυσικού, που ιδρύθηκε το 1114. Αν μάλιστα βρεθείτε εκεί το κατακαλόκαιρο, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τι πάει να πει ηπειρώτικο πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο.




Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ !!!


Το μεγαλείο της φύσης στα Ζαγοροχώρια

Φαράγγι του Βίκου












Ράφτινγκ σε ποταμό
Φυσιολάτρες ενωθείτε! Ο απόλυτος προορισμός για εκείνους που λατρεύουν την περιπέτεια και θέλουν να ζουν με την αδρεναλίνη στα ύψη! Το Φαράγγι του Βίκου με 12 χιλιόμετρα μήκος, βάθος μεγαλύτερο από 900 μέτρα και 1.100 μέτρα άνοιγμα, στο στενότερο σημείο του, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά φυσικά τοπία που έχει να προσφέρει η Ελλάδα… και με τη βούλα του βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες!

Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και αποτελεί το καταλληλότερο σκηνικό για να ζήσετε ανεπανάληπτες στιγμές στη φύση. Ιδανική περίοδος για να διασχίσετε το φαράγγι είναι το καλοκαίρι, πάντα με την καθοδήγηση έμπειρων οδηγών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.











Περπάτημα στο δάσος
Tip: Για περισσότερες πληροφορίες για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, μπορείτε να επισκεφθείτε το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, που βρίσκεται στο χωριό Ασπράγγελοι στα Ζαγοροχώρια. Μπορείτε ακόμη να συμμετέχετε στη θεματική διαδρομή «Οι Κυνηγοί της Εποχής των Παγετώνων στον Βοϊδομάτη» και να ενημερωθείτε και γι’ άλλες θεματικές διαδρομές και σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή, από το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.

Η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας












Η Δρακόλιμνη της Τύμφης βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου. Είναι γνωστή αλλιώς και ως Δρακόλιμνη της Γκαμήλας, από την ψηλότερη κορυφή του όρους Τύμφη (2.497 μέτρα). Με τον όρο Δρακόλιμνη εννοούμε τις αλπικές λίμνες που βρίσκονται κυρίως στα βουνά της Ηπείρου. Η συγκεκριμένη έχει έκταση περίπου 7 στρέμματα και βρίσκεται δίπλα στον γκρεμό, πάνω από τον ποταμό Αώο. Το γυμνό τοπίο γύρω από τα ήρεμα νερά της λίμνης είναι άκρως εντυπωσιακό και αφήνει άφωνους όσους καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τη διαδρομή μέχρι τα 2.050 μέτρα!

Tip: Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από το Μικρό Πάπιγκο (περίπου 4 ώρες διάρκεια). Αν πάλι, δε θέλετε να κουραστείτε και τόσο πολύ, μπορείτε να προσεγγίσετε τη Δρακόλιμνη από το καταφύγιο της Αστρακάς (περίπου 1 ώρα πεζοπορία).

Εκδηλώσεις στα Ζαγοροχώρια μέσα στο 2019

Zagori Mountain Running












Γυναίκα τρέχει στο βουνό
Ζήστε μια μοναδική εμπειρία συμμετέχοντας στους αγώνες ορεινού τρεξίματος που διοργανώνονται στο Ζαγόρι (Zagori Mountain Running) και γνωρίστε κι εσείς τον «τόπο πίσω από το βουνό». Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες αγώνων που καλύπτουν αποστάσεις από 10 ως 80 χιλιόμετρα, καθώς επίσης και παιδικός αγώνας «Ζαγοράκι» για οικογένειες που θέλουν να μοιραστούν τη χαρά της διαδρομής και της γνωριμίας με τις ομορφιές της περιοχής με έναν εναλλακτικό τρόπο.

Πάρτε τα βουνά για το Φεστιβάλ της Βωβούσας


Έχοντας ως επίκεντρό του το ορεινό υψόμετρο και την αειφόρο ανάπτυξη, το Φεστιβάλ της Βωβούσας σάς περιμένει τον Ιούλιο για να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές αυτής της «γωνιάς» των Ζαγοροχωριών. Το φεστιβάλ ενδείκνυται για οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς στα δρώμενά του περιλαμβάνονται διάφορες εκθέσεις, κινηματογράφος, μουσική, συναυλίες και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Τι θα λέγατε για ένα καλοκαιρινό, αλλά ορεινό φεστιβάλ το καλοκαίρι  στα Ζαγοροχώρια;

gr.skyscanner.com



Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.





Ακολουθήστε μας και στο instagram

Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!


Κάντε like στις σελίδες μας και ταξιδέψτε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια