Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Γερμανία: Χάσατε τη δουλειάς σας;- 9 βήματα για να πάρετε σίγουρα τα επιδόματα

Φυσικά κανείς δεν θέλει να χάσει τη δουλειά του , παρόλα αυτά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε όλους μας ανά πάσα στιγμή. Ευτυχώς, η γερμα...

Φυσικά κανείς δεν θέλει να χάσει τη δουλειά του, παρόλα αυτά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε όλους μας ανά πάσα στιγμή. Ευτυχώς, η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε άνθιση αυτή τη στιγμή και η ανεργία σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι σπάνια γίνονται μαζικές απολύσεις από εταιρίες που προσπαθούν να μειώσουν το Budget τους, όπως γίνεται στην Ελλάδα.


Παρόλα αυτά ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ένα πιθανό σενάριο απόλυσης. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση απόλυσης.


Κλείστε από ΕΔΩ για τις διακοπές και τα ταξίδια σας ακτοπλοϊκά,αεροπορικά και ξενοδοχεία και κερδίστε επιστροφή χρημάτων !!!


Έχετε μόνο 3 εβδομάδες χρόνο για να καταγγείλετε τον εργοδότη σας

Εάν πιστεύετε ότι οι όροι της σύμβασής σας έχουν παραβιαστεί, τότε μπορείτε να προβείτε άμεσα στην καταγγελία αυτής, στο τοπικό δικαστήριο της περιοχής σας. Η διαδικασία (Kündigungsschutzklage) θα πρέπει να γίνει εντός 3 εβδομάδων από την απόλυση, ενώ η καταγγελία είναι έγκυρη μόνο εφόσον γίνει γραπτώς.

Να γνωρίζετε για ποιο λόγο έχετε απολυθεί

Στη Γερμανία υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι απόλυσης: personenbedingt, verhaltensbedingt ή betriebsbedingt. Εάν η απόλυσή σας είναι «personenbedingt», αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε πια να εκτελέσετε τα καθήκοντά σας. Για παράδειγμα, εάν στη δουλειά σας είναι απαραίτητο το δίπλωμα οδήγησης, αλλά για προσωπικούς λόγους σας έχει αφαιρεθεί, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει «personenbedingt» λόγο απόλυσης. Εάν η απόλυση είναι verhaltensbedingt, ο εργοδότης σας πιστεύει ότι έχετε παραβιάσει τους όρους της σύμβασης. Τέλος, εάν το Kündigung είναι για «betriebsbedingt» λόγους, σημαίνει ότι η εταιρεία δεν μπορεί να σας κρατήσει άλλο, καθαρά για οικονομικούς λόγους.


Γερμανία: Πλέον θα πληρώνονται και οι ώρες εργασίας εκτός γραφείου! 


Να γνωρίζετε την Kündigungsfrist

Αν διαβάσετε προσεκτικά τη σύμβασή σας, θα συναντήσετε κάπου τη λέξη Kündigungsfrist. Σε αυτό το σημείο αναγράφεται το χρονικό διάστημα που είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να σας κρατήσει στην επιχείρηση, μετά την απόλυση.Το σύνηθες χρονικό διάστημα είναι από έναν μέχρι τρεις μήνες. Όμως, το δικαίωμα αυτό αλλάζει εάν στην επιχείρηση αυτή δουλέψατε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν έχετε εργαστεί 10 χρόνια, έχετε δικαίωμα να παραμείνετε στην επιχείρηση για 4 μήνες μετά την απόλυση, ενώ στα 20 χρόνια εργασίας το διάστημα αυτό παρατείνεται στους 7 μήνες. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αν είστε ακόμη στη δοκιμαστική περίοδο (Probezeit), ο χρόνος παραμονής μετά την απόλυση είναι μόλις δύο εβδομάδες, ενώ η μέγιστη διάρκεια Probezeit είναι έξι μήνες.

Ενημερώστε κατευθείαν την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης

Αν χάσετε τη δουλειά σας, θα πρέπει να ενημερώσετε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης (BA) μέσα σε 3 ημέρες από τη λήψη της επίσημης επιστολής απόλυσης. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε αυτήν την υπηρεσία κατευθείαν μόλις μείνετε άνεργοι. Εάν δεν το κάνετε, ενδέχεται να καθυστερήσει ή να μειωθεί η πληρωμή ανάλογων επιδομάτων. Η ενημέρωση απόλυσης μπορεί να γίνει μέσω τηλεφώνου ή email, αλλά σε δεύτερη φάση θα πρέπει να παραστείτε αυτοπροσώπως στην υπηρεσία το αργότερο την πρώτη ημέρα ανεργίας σας.


Γερμανία: Δείτε τι επιδόματα υπάρχουν και ποιος τα δικαιούται


Να γνωρίζετε πότε δικαιούστε επίδομα ανεργίας

Το επίδομα ανεργίας μετά την απόλυση είναι ένα ποσό που συχνά δικαιούστε για το χρονικό διάστημα που μένετε άνεργοι. Ως εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης, έχετε το δικαίωμα να λάβετε επίδομα ανεργίας μετά από 12 μήνες εργασίας μέσα στους τελευταίους 24 μήνες. Σε απλά ελληνικά, εάν έχετε μια θέση εργασίας τουλάχιστον για ένα από τα δύο τελευταία χρόνια και η εργασία αυτή δεν είναι Minijob, έχετε δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας.

Να γνωρίζετε πόσα θα πάρετε

Σύντομα αφού κινήσετε άμεσα τις διαδικασίες που αναφέραμε παραπάνω η υπηρεσία απασχόλησης θα αρχίσει να σας πληρώνει το επίδομα ανεργίας που συνήθως ανέρχεται στο 60% του μέσου όρου των τελευταίων καθαρών μηνιαίων απολαβών, ενώ εάν έχετε παιδιά, θα λάβετε το 67%.

Πόσο καιρό δικαιούστε τα επιδόματα;

Συνήθως το επίδομα ανεργίας το λαμβάνετε για 12 μήνες.  Αυτό που παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο είναι ότι η υπηρεσία απασχόλησης λαμβάνει σοβαρά υπόψιν το λόγο που χάσετε τη δουλειά σας. Εάν για παράδειγμα, ευθύνεστε εσείς και όχι ο εργοδότης για την απόλυση ή εάν έχετε αποφασίσει να παραιτηθείτε χωρίς να έχετε βρει άλλη δουλειά, κινδυνεύετε με αποκλεισμό από το επίδομα έως και 12 εβδομάδες. Μετά από 12 μήνες λήψης επιδόματος χάνεται παντελώς το δικαίωμα για περαιτέρω καταβολή και η υπηρεσία απασχόλησης περνά στην εξέταση για καταβολή του Harz IV, το οποίο ανέρχεται γύρω στα 419€ το μήνα.

Υποχρεώσεις για όσους παίρνουν το επίδομα ανεργίας

Κι εάν νομίζετε ότι αφού λάβατε το επίδομα ανεργίας μπορείτε να κοιμάστε ήσυχος για τους επόμενους 12 μήνες, είστε γελασμένοι. Η υπηρεσία απασχόλησης προσπαθεί να σας αναγκάσει να βρείτε άμεσα μία νέα θέση εργασίας , ώστε να διακοπεί η παροχή του επιδόματος ανεργίας. Στην πράξη, σας υπερχρεώνει να υποβάλετε αίτηση σε πέντε νέες θέσεις εργασίας το μήνα, κάτι που εάν δεν το κάνετε κινδυνεύετε με μείωση ή ακόμη και διακοπή της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας. Με αυτόν τον τρόπο πολλοί αναγκάζονται να στέλνουν βιογραφικά σε διάφορες εταιρείες, παρόλο που δεν πληρούν τα προσόντα που αναγράφονται στις θέσεις, απλά για να δικαιολογηθούν στην υπηρεσία απασχόλησης. Στο διάστημα των 12 μηνών είστε υποχρεωμένος να παραστείτε 3 φορές στο τοπικό γραφείο της υπηρεσίας απασχόλησης και να εξηγήσετε για ποιο λόγο δεν έχετε βρει ακόμη δουλειά.

Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στη Γερμανία

Ένας πολύ ενδιαφέρον νόμος της παροχής του επιδόματος ανεργίας είναι ότι δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στη Γερμανία για να λαμβάνετε το επίδομα.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργία, ακόμη και σε περιπτώσεις αναζήτησης εργασίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εγγραφείτε ως άνεργοι στη Γερμανία με τον γνωστό τρόπο και να ενημερώσετε επισήμως την υπηρεσία απασχόλησης ότι πρόκειται να αναζητήσετε εργασία σε άλλη χώρα, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα.


allesgr.de

Θέλετε να μάθετε ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ; Δοκιμάστε κάτι νέο και ΔΩΡΕΑΝ!


Αναβολή από το στρατό λόγω σπουδών στη Γερμανία ή διπλής υπηκοότητας 


Αλλαγές και νέοι νόμοι στη Γερμανία από 1η Ιουλίου!


Πώς να βρείτε ευκολότερα σπίτι στη Γερμανία


Γερμανία: Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν διαφορετική συμπεριφορά από τους εργοδότες τους;


Γερμανία: Μεγαλώνετε μόνοι σας το παιδί σας; Δείτε τι σας παρέχει το κράτος 


Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια